Szynka pieczona w jabłkach i kiszonej kapuście
- 0,7kg szynki wieprzowej
- Sól, pieprz do smaku
- Majeranek do marynowania mięsa
- 1kg kiszonej kapusty
- 4 białe cebule
- 0,5kg pieczarek
- 300ml śmietany 18%
- 4 słodkie jabłka
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
Kasza:
- 250g kaszy gryczanej palonej
- Garść grzybów suszonych
- 1 biała cebula
- Garść suszonej żurawiny
- 0,6l wody
Szynkę kroimy w plastry, marynujemy w soli, pieprzu i majeranku, odstawiamy na godzinę do zamarynowania. Kapustę płuczemy i kroimy, pieczarki kroimy w plastry a cebulę w kostkę.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy cebulę i pieczarki, gdy cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie dodajemy kapustę liść laurowy, ziele angielskie i dusimy 30min na wolnym ogniu. Po tym czasie do kapusty dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy i kroimy w małe cząstki usuwając gniazda nasienne. Połowę kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy połowę jabłek a następnie mięso, na mięsie ponownie układamy jabłka i kapustę. Całość przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok 1,5h.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dorzucamy kaszę, namoczone grzyby oraz żurawinę i smażymy kilka chwil, następnie wlewamy wodę, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wypije cały płyn.
Gotową szynkę wyciągamy z pieca, odstawiamy na 20min a następnie podajemy z naszą kaszą.